Fackverksdimensionering

Dimensioneringen av en fackverkstakstol i stål kan vara komplicerad och beror på en rad olika faktorer,
såsom takets storlek, lasterna som det ska utsättas för, taklutningen och andra krav.

Det är viktigt att notera att dimensionering av en fackverkstakstol i stål kan vara en avancerad process och
kräver vanligtvis en erfaren ingenjör eller konstruktör.
För att säkerställa att strukturen är tillräckligt stark för att bära
lasten den utsätts för. Längre ner på denna sida finns en allmän punktlista av dimensioneringsprocessen gällande stålfackverk.

Webbtruss

Webbtruss är vår senaste programvara, framtagen för att hjälpa dig som vill beräkna dimensioner och geometri för stålbalkar. Fackverksdimensioneringen som utförs av programmet förser dig med preliminära dimensioner samt geometri och kan exporteras
till din mail i formaten .dxf- och .ifc-fil. Programmet fungerar för både större och mindre fackverk.

Kom igång direkt genom att registrera ett konto! För att registrera ett nytt konto klickar du på knappen ”beräkna”, programmet ber
dig då logga in eller registrera ett konto genom en enkel process.

Börja med att välja vilken typ av stålfackverk som passar ert projekt. I denna version av programmet erbjuds valen sadelfackverk, omvänt sadelfackverk samt parallellfackverk. Fyll sedan i de egenskaper som krävs av den färdiga balken till exempel taklutning, spännvidd och egentyngd tak.

När du fyllt i alla värden enligt fälten trycker du ”beräkna”. Programmet ger dig nu preliminära dimensioner till en eller flera stålbalkar. Vill du se upplag och geometri väljer du att exportera filerna till din mejl och öppna dem i ett lämpligt program.

De vanligaste frågorna vi får kring dimensionering av fackverk

Vilken typ av fackverk ska man välja?

I de flesta fall är det konstruktionen och/eller halltypen i sig som bestämmer vilket fackverk som passar bäst för ändamålet. Exempelvis faller valet automatiskt på sadelfackverk om det rör sig om extrema spännvidder.

Skulle utgångsläget vara att krav som dessa inte finns så är det upp till den som dimensionerar att välja vilken typ av fackverk som lämpar sig bäst. Vilka olika typer av fackverk som finns kan du läsa om på vår fackverkssida som du hittar här: https://rana.ranaverken.se/fackverksbalkar/

Hur dimensionerar man en balk / fackverk?

1. Bestäm lasterna som takstolen kommer att utsättas för, inklusive snöbelastning, vindbelastning och eventuella andra laster.

2. Beräkna lastfördelningen över takstolen.

3. Beräkna spänningen som varje del i takstolen kommer att utsättas för. Detta kan bland annat göras genom att använda formeln: spänning = belastning / tvärsnittsarea.

4. Bestäm vilken typ element som ska användas för takstolen och dimensionera stänger och diagonalstänger, för att hålla takstolen stabil och stark nog för att klara av de belastningar som den kommer att utsättas för.

Om det är mer komplicerade fackverk där yttre påverkan eller speciell utrustning är aktuell behöver fackverken dimensioneras av en statiker hos oss. Det är viktigt att dimensioneringen görs korrekt för att säkerställa att fackverket är tillräckligt starkt och hållbart för dess avsedda användning.

Hur mycket last klarar ett fackverk?

Med hjälp av fackverk kan man åstadkomma stora, mycket hållbara konstruktioner på ett materialeffektivt sätt. Hur mycket last ett fackverk klarar av beror på dess geometri samt vilka profiler som används. 

Konstruktionens taklutning, upplag och spännvidd är också parametrar som påverkar fackverkets bärande förmåga. 

Dimensionerar och konstruerar ni själva?

Ja, vi har en mycket kunnig konstruktionsavdelning som konstruerar och dimensionerar.
Dimensioneringen sker i våra egna beräkningssystem samt i bransch-kända BIM-mjukvaror.

RANAVERKEN
Ranaverken bygger allt från tillbyggnader till stora byggkomplex.
Vi har 60 års erfarenhet och är en av Sveriges största stålbyggare.
Det betyder för oss att vi är en kompetent partner som kan ge dig de värdefulla råd och tips som du kan behöva i byggprocessen.
KONTAKT

Köpmansgatan 48
53492 Tråvad
Tel: 0512-29200
rana@ranaverken.se

ranaverken högsta kreditvärdighet