Fackverksdimensionering
Webbtruss
Oavsett om du arbetar som arkitekt, konstruktör eller hittat hit som privatperson kan du ha nytta av vår programvara Webbtrus. Genom att ange specifika parametrar i programmet får du förslag på lämpliga dimensioner. Du kan anpassa dina val med olika inställningar för att säkerställa att designen passar dina behov. Filerna som skickas till din registrerade mejladress är .dxf samt .IFCxml som bland annat stödjs av autocad och Tekla men är kompatibla med fler program.
Önskas andra typer av fackverk?
Kontakta vår konstruktionsavdelning så hjälper vi dig!

Allt du behöver veta för att använda vår programvara för Fackverksdimensionering

Sadelfackverk
Sadelfackverk är den vanligaste och enligt oss den viktigaste typen av fackverk. Den tillåter stora laster och klarar långa spännvidder.

Omvänd sadelfackverk
Omvänd sadelfackverk tillåter stora laster och långa spännvidder. Den låga upplagshöjden skapar bra frihöjd i byggnaden.

Pararellfackverk
Parallellfackverk används vid pulpettak där det exempelvis ska ersätta valsade profiler på grund av laster och nedböjningskrav.
Begreppslista
För att kunna räkna ut de preliminära dimensioner och geometrin i Webbtruss kan det vara bra att ha koll på följande begrepp. Våra beskrivningar har specificerats utifrån Eurokod som referenspunkt.

Spännvidd
Avståndet mellan stödpunkterna för en balk eller en annan bärande konstruktion, vilket är viktigt för att bestämma dimensionerna och styrkan hos den bärande strukturen.
Egentyngd tak
Egenvikten för ett tak avser den totala vikten som takkonstruktionen bidrar med till en byggnad, inklusive takbeläggning, bärande element, isolering och andra material.
Delning, C/C
Avser bärverkets influensarea, alltså den belastningsbredd som fackverket ska dimensioneras för.
Balkhöjd/Hu
Måttet på höjden på en balk eller en bärande del av en konstruktion, vilket påverkar dess kapacitet att bära laster och motstå deformation.
Installationslast
Den totala vikten som kommer från installationer och utrustning i en byggnad, som ventilationssystem, elledningar och rör, som måste beaktas vid utformning av strukturer.
Formfaktor snödrift/snöficka
Ett mått på hur snön samlas på ett tak beroende på takets form och lutning, vilket påverkar den totala snöbelastningen och därmed takets konstruktionskrav.
Kontunitetsfaktorer (KF)
Olika läggning av takplåt kan generera olika laster ned till fackverken. Det är vanligt förekommande att sätta detta värde till 1.1, men att räkna ut KF kan vara fördelaktigt för att erhålla en lägre dimension.
Lastkombinationer
Fackverk utsätts för olika typer av belastningar som måste kombineras enligt Eurocode för att bestämma den mest kritiska lastkombinationen som används för att dimensionera fackverket.
Taklutning
Den lutning som taket har i förhållande till horisontalplanet. Taklutningen är avgörande för fackverkets konstruktion, eftersom det påverkar hur lasterna fördelas.
Snözon & Vindzon
Dessa zoner definieras baserat på byggnadens geografiska läge och väljs enligt boverkets karttjänster i EKS.

Dimensionering enligt EN 1993
Programmet följer dimesioneringsregler beskrivna i EN 1993. Webbtrus använder Eurokod som referenspunkt för att säkerställa att dina projekt uppfyller högsta säkerhetskrav.

Kostnadsfritt
Webbtrus är gratis att använda för alla. Registrering och inloggning krävs.
Är du i behov av andra beräkningar som kräver mer kompetens är du välkommen att kontakta någon av våra säljare!

Filformat
Programmet förser dig med preliminära dimensioner samt geometri och kan exporteras till din mail i formaten .dxf- och .ifc-fil. Programmet fungerar för både större och mindre fackverk.
Terrängtyp
Innan du dimensionerar din byggnad ska ni bedöma vilken terräng er byggnad planeras byggas på. Vi tar genom denna bedömning fram rätt dimensioner för din stomme/byggnad.
Nedan ser du vilka terrängtyper som finns, vilken gäller din byggnation?

Terrängtyp 0
Havs- eller kustområde exponerat för öppet hav (närmare än två kilometer).
Terrängtyp I
Sjö eller plant och horisontellt område med försumbar vegetation och utan hinder.
Terrängtyp II
Område med låg vegetation som gräs och enstaka hinder (träd, byggnader) med minsta inbördes avstånd lika med 20 gånger hindrets höjd.
Terrängtyp III
Område täckt med vegetation eller byggnader eller med enstaka hinder med största inbördes avstånd lika med 20 gånger hindrets höjd (till exempel byar, förorter, skogsmark).
Terrängtyp IV
Område där minst 15 procent av arean är bebyggd och där byggnadernas medelhöjd är större än 15 meter.
De vanligaste frågorna vi får kring dimensionering av fackverk
Vilken typ av fackverk ska man välja?
I de flesta fall är det konstruktionen och/eller halltypen i sig som bestämmer vilket fackverk som passar bäst för ändamålet. Exempelvis faller valet automatiskt på sadelfackverk om det rör sig om extrema spännvidder.
Skulle utgångsläget vara att krav som dessa inte finns så är det upp till den som dimensionerar att välja vilken typ av fackverk som lämpar sig bäst. Vilka olika typer av fackverk som finns kan du läsa om på vår fackverkssida som du hittar här: https://rana.ranaverken.se/fackverksbalkar/
Hur dimensionerar man en balk / fackverk?
1. Bestäm lasterna som takstolen kommer att utsättas för, inklusive snöbelastning, vindbelastning och eventuella andra laster.
2. Beräkna lastfördelningen över takstolen.
3. Beräkna spänningen som varje del i takstolen kommer att utsättas för. Detta kan bland annat göras genom att använda formeln: spänning = belastning / tvärsnittsarea.
4. Bestäm vilken typ element som ska användas för takstolen och dimensionera stänger och diagonalstänger, för att hålla takstolen stabil och stark nog för att klara av de belastningar som den kommer att utsättas för.
Om det är mer komplicerade fackverk där yttre påverkan eller speciell utrustning är aktuell behöver fackverken dimensioneras av en statiker hos oss. Det är viktigt att dimensioneringen görs korrekt för att säkerställa att fackverket är tillräckligt starkt och hållbart för dess avsedda användning.
Hur mycket last klarar ett fackverk?
Med hjälp av fackverk kan man åstadkomma stora, mycket hållbara konstruktioner på ett materialeffektivt sätt. Hur mycket last ett fackverk klarar av beror på dess geometri samt vilka profiler som används.
Konstruktionens taklutning, upplag och spännvidd är också parametrar som påverkar fackverkets bärande förmåga.
Dimensionerar och konstruerar ni själva?
Ja, vi har en mycket kunnig konstruktionsavdelning som konstruerar och dimensionerar.
Dimensioneringen sker i våra egna beräkningssystem samt i bransch-kända BIM-mjukvaror.

Behöver du hjälp att komma vidare eller har frågor om programmet?
Tveka inte att kontakta oss!
Daniel Ljus
Konsruktionschef
0512-292 39
daniel.ljus@ranaverken.se
RANAVERKEN
Vi har 60 års erfarenhet och är en av Sveriges största stålbyggare.
Det betyder för oss att vi är en kompetent partner som kan ge dig de värdefulla råd och tips som du kan behöva i byggprocessen.
KONTAKT
Köpmansgatan 48
53492 Tråvad
Tel: 0512-29200
rana@ranaverken.se